Waarom blinken Estse leerlingen uit in leesvaardigheid?

In een wereld waar leesvaardigheid onder jongeren afneemt, schijnt Estland een oase van leeslust te zijn. Een recent artikel in de Volkskrant ging op de vraag: wat is het geheim achter hun succes?

Estse leerlingen excelleren in lezen dankzij een innovatief onderwijssysteem dat leesplezier centraal stelt. Het Estse onderwijs weet de liefde voor lezen vroeg aan te wakkeren door een combinatie van spelenderwijs leren en flexibiliteit in lesmethoden. Hierdoor behaalt Estland consequent hoge scores op internationale onderwijstests zoals Pisa.

Naast het onderwijssysteem lezen Esten ook veel in hun vrije tijd, wat bijdraagt aan hun leesvaardigheid. De Estse cultuur, waarin taal en literatuur een belangrijke rol spelen, draagt ook bij aan het succes van het leesonderwijs. Door historische en culturele factoren is de Estse taal van vitaal belang voor het nationaal zelfbewustzijn, waardoor de motivatie om te lezen hoog blijft.

Hoewel er geen eenduidig recept is voor het succes van het Estse leesonderwijs, zijn enkele kenmerken zoals een progressief onderwijssysteem, vrijheid voor docenten, en een brede basisschool die sociale ongelijkheid tegengaat, opmerkelijk. Door deze aanpak kunnen Estse leerlingen van alle niveaus excelleren in leesvaardigheid, wat resulteert in een hoger gemiddeld niveau en minder onderpresterende leerlingen.

Lees het artikel voor de waardevolle lessen die we kunnen trekken uit de Etse methode.

Volgende
Volgende

Tegenstrijdige signalen: leesvaardigheid daalt, boekenconsumptie stijgt