Actieplan Taal Den Haag heeft lessen voor Rotterdam

Rotterdam staat voor vergelijkbare uitdagingen als onze buur Den Haag als het gaat om laaggeletterdheid. Hoewel dit actieplan Taal niet over onze stad gaat, kunnen we zeker leren van de aanpak die Den Haag heeft gekozen om de cyclus van laaggeletterdheid te doorbreken.

Het "Actieplan Taal: Doorbreek de cyclus van laaggeletterdheid" van de gemeente Den Haag, geleid door wethouder Hilbert Bredemeijer, werpt een schijnwerper op het cruciale belang van taalvaardigheid voor sociale integratie en economische deelname. In Den Haag heeft één op de vier volwassenen moeite met alledaagse taken zoals lezen, schrijven en het begrijpen van eenvoudige gesprekken. Dit vormt een significante hindernis voor hun volledige participatie in de samenleving.

Het plan omvat vier actielijnen:

  1. Samen signaleren: Vroegtijdige signalering van taalontwikkelingsstoornissen (TOS) en het vergroten van kennis hierover binnen kinderopvang en onderwijs.

  2. Samen met ouders: Interventies die taallessen voor ouders combineren met kinderopvang en trainingen om ouderbetrokkenheid bij het schoolleven van hun kinderen te stimuleren.

  3. Samen lezen: Bevordering van leesplezier en leesontwikkeling door initiatieven zoals BoekStart en de VoorleesExpress, gericht op zowel kinderen als hun ouders.

  4. Samen aan de slag: Bundelen van projecten en samenwerken met partners in de stad om een integrale aanpak van laaggeletterdheid te realiseren.

Den Haag laat zien dat een geïntegreerde aanpak essentieel is. Een krachtig aspect van het plan is de focus op samenwerking, niet alleen tussen verschillende overheidsinstanties, maar ook met lokale partners en gemeenschappen. Dit gemeenschappelijke front is van vitaal belang om effectieve resultaten te behalen.

Financiële toewijding is een andere sleutelfactor. Met een verhoging van de budgetten tot €4,5 miljoen in 2026, onderstreept Den Haag haar vastberadenheid om de cyclus van laaggeletterdheid te doorbreken en de kansen voor alle Hagenaars te vergroten.

Hoewel dit plan specifiek is voor Den Haag, kunnen we er zeker inspiratie uit halen. Het is mogelijk om samen een wereld van verschil te maken voor de toekomst van Rotterdam en haar inwoners. Hoewel Rotterdam ook vele mooie initatieven kent (die we met liefde op ons platform uitlichten) zien we graag een integrale aanpak zoals bij onze buren.

Vorige
Vorige

Opinie: beter onderwijs begint aan de pabo

Volgende
Volgende

Elke minuut telt. Hoe schermtijd de woordenschat van jonge kinderen aantast