Succesverhalen

19 t/m 22 september 2023

Boekhandel Donner en Het Lyceum Rotterdam hebben de handen ineengeslagen om leesplezier een flink handje vooruit te helpen. Samen openen ze van 19 tot 22 september een pop-up in de kapel van Het Lyceum Rotterdam. Leerlingen mogen een gratis Nederlandstalig boek uitkiezen en krijgen korting op Engelstalige boeken.

Eelco Zuidervaart, de directeur van Boekhandel Donner, vertelt over de betrokkenheid van Donner bij het project. "Ik ben benaderd door Zoë Gogolos van Het Lyceum Rotterdam," begon hij. "Vorig jaar hadden ze al eens een pop-up winkel georganiseerd, maar dat was beperkt tot de brugklas. Dit keer wilden ze het groter aanpakken en voor de hele school toegankelijk maken. Zo ontstond het idee om samen te werken met Donner en gedurende twee dagen boeken aan te bieden. Iedere leerling mag een boek uitkiezen en deze worden later geleverd"

Pop-up Boekenhandel: Het Lyceum Rotterdam en Boekhandel Donner slaan de handen ineen

De boeken die worden aangeboden, variëren van Nederlandstalige werken, vooral gericht op Young Adult lezers voor de onderbouw, literaire werken voor de bovenbouw tot Engelstalige boeken met een aantrekkelijke korting. Helaas niet voor Nederlandstalige boeken want voor boeken in onze eigen taal geldt de vaste boekenprijs. En dat allemaal met een duidelijk doel: leesplezier stimuleren en jongeren aanmoedigen om te lezen.

Zoë Gogolos, een docent aan Het Lyceum Rotterdam die betrokken was bij de organisatie van het evenement, deelde haar enthousiasme. "Ik heb er veel werk aan gehad, maar het was superleuk om te doen," zei ze. "Ik merk dat als ik nu de kinderen door de winkel zie lopen en het enthousiasme zie, ik zelf ook weer extra enthousiast word. Het leeft echt binnen de school, en dat is superleuk."

De voorbereiding voor dit project omvatte niet alleen het opzetten van de boekenwinkel, maar ook het betrekken van ouders bij het leesproces van hun kinderen. "We hebben de ouders ingelicht zodat die thuis het gesprek op gang konden brengen," legde Zoë uit. "We vroegen de leerlingen welk boek ze wilden gaan kiezen en stimuleerden ouders om dit gesprek aan de eettafel te beginnen. Het lezen van een boek gaat niet alleen over het lezen zelf, maar ook over het praten en delen van ervaringen met anderen."

Bente en Valerie, twee leerlingen van Het Lyceum Rotterdam, deelden hun ervaring over het initiatief met ons. Ze waren heel enthousiast over het kunnen kiezen van een gratis boek, maar ook om korting te kunnen krijgen op Engelstalige boeken. Bente deelde haar aanpak bij het kiezen van een boek: "Ik let vooral op de voorkant en lees dan de achterkant een beetje om te zien of dat me aanspreekt. En dan lees ik vaak de eerste bladzijde om te kijken of ik graag wil doorlezen."

Valerie voegt eraan toe: "Ik hou heel erg van boeken. Ik ga graag naar Donner, en ik vind het heel erg leuk om er een uit te zoeken."

Dit initiatief is een mooie samenwerking tussen de boekhandel en school. Het geeft leerlingen die vanuit eigen leefwereld niet snel een boekhandel in zullen stappen de kans dat laagdrempelig te doen en het stimuleert op een nieuwe manier leerlingen om een boek te lezen. Eelco Zuidervaart legt uit. "Niet alleen het onderwijs geeft ze liefde voor taal mee, maar ook een eigen boek in handen krijgen, dat helpt écht om het lezen te bevorderen bij jongeren, vooral degenen die minder geneigd zijn om te lezen. Het stimuleert het fantasieleven en benadrukt het belang van lezen."

De organisatie van de pop-up

De voorbereiding begon ruim van tevoren, en de praktische kant vereiste grondige planning. Zoë legt uit: "Het is vooral het organisatorische stukje. We hebben dit al een keer eerder gedaan met boekhandel Van Gennep voor een kleine groep, en dat ging ook heel goed. En nu merken we ook bij Donner dat je even in een systeem moet komen. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van de planning en op tijd beginnen. Dat hebben wij ook gedaan. En je hebt veel verschillende mensen nodig. Betrek bijvoorbeeld ook de roostermakers en teamleiders. Daarnaast is de pop-up bij ons op school in een kapel georganiseerd. Dat is een ruimte waar ook pauze wordt gehouden door aan aantal groepen. Denk dus ook aan de ruimte die de pop-up inneemt in de school. "

Donner organiseerde de selectie van boeken en zorgde ook voor de aanwezigheid van medewerkers die de leerlingen begeleidden en adviseerden. Zoë benadrukt het belang hiervan: "Het is meer dan alleen het neerleggen van boeken. We hebben ook medewerkers van Donner rondlopen die begeleiden en adviseren." Deze persoonlijke begeleiding zorgde ervoor dat de leerlingen de kans kregen om nieuwe literaire ontdekkingen te doen.

Zelf ook een pop-up organiseren?
Dat zou Zoë elke school aanraden. Neem contact op met Boekhandel Donner. Ze helpen je graag op weg.

Ik merk dat als ik de kinderen door de winkel zie lopen en het enthousiasme zie, ik zelf ook weer extra enthousiast word. Het leeft echt binnen de school en dat is superleuk.
— Zoë Gogolos

 Recente blogartikelen

Binnenkort op de agenda: